Van Medevoort CT333
CD Transport

Van Medevoort CT333 CD-Loopwerk en DA222 D/A Converter, Stabiele Muzikaliteit

Van Medevoort CT333

Hoewel er uitstekende geintegreerde CD-spelers op de markt zijn, is de combinatie van een CD-loopwerk en D/A converter voor de meeste audiofielen toch het summum. Zoals uit deze test blijkt, blaast Van Medevoort met zijn CT333 CD-loopwerk en DA222 D/A converter een belangrijke partij mee op dit gebied. Frans Joor genoot in elk geval met volle teugen.

In audiofiele kringen bouwde Van Medevoort een uitstekende naam op met no-nonsense apparatuur, die voortreffelijk klinkt. Maar de bekendheid van deze fabrikant strekt zich tevens uit tot de huiskamers van veeleisende en kritische muziekliefhebbers. Zij die vooral gaan voor een natuurlijk aandoende weergave, waarmee een vleugje concertgevoel thuis kan worden opgeroepen. Zelfs de createie van, al is het maar een greintje, de herbeleving van hetgene dat in een concertzaal afspeelde, is alleen maar voorbehouden aan zichzelf op weergavegebied 'wegcijferende' apparatuur en luidsprekers. Op het moment dat er zaken worden weggelaten of toegevoegd, is zo'n gevoel van herbeleving onmogelijk. En helaas heeft schrijver dezes zo'n warm gevoel van 'Ja, dit is het!' veel te weinig, behalve bij echt goede elektronica en luidsprekers. En daarvan zijn er gelukkig nog genoeg te vinden, zoals ook deze Van Medevoort combinatie duidelijk aantoont.

Stabiele voeding

Uit alles blijkt dat vM niets aan het toeval overlaat om de stabiliteit en rust van het geluidsbeeld te garanderen. Om te beginnen maakt de CT333 gebruik van het meer dan voortreffelijk Teac VRDS CD-aandrijfmechanisme. VRDS staat voor 'Vibration-free Rigid Disc-clamping System', waarbij met behulp van een zware draaitafel de CD over het gehele loopvlak wordt vastgehouden. Dit in tegenstelling tot conventionele loopwerken waarbij het mechanisme de CD alleen in het midden vastgrijpt. Duidelijk is dat VRDS ervoor zorgt, dat het sppor van putjes op de disc met grotere precisie wordt afgetast, omdat de CD zich hier veel stabieler gedraagt. Aangeizen het voordeel van een stabiele voeding zich onmiddelijk in de geluidsbeleving terugvertaalt, schenkt vM ook an dit aspect veel aandacht. Vanzelfsprekend hier geen wankelmoedig blikken kastje, dat bij een iets te stevige aanpak alle kanten opbuigt. Het basischassis van het CT333 loopwerk bestaat uit een 2mm dikke verzinkte staalplaat, overigens nog eens geheel voorzien van bitumineuze bekleding. Daarnaast zijn sommige kastdelen dubbel uitgevoerd en is de geborstelde en fraai uitziende frontplaat extra stevig. Het geheel oogt hierdoor niet alleen solide, maar is het ook daadwerkelijk! De primaire bediening vinden we op het loopwerk zelf, de overige mogelijkheden kunnen via de afstandbediening worden opgeroepen. Op de achterzijde vonden een optische TOSlink alsmede een elektrische coaxiale digitale output een plaats.

Reconstructiefilter

Hoewel de vM D/A converter DA222 al wat langer op de markt is, mag het apparaat nog best eens in het zonnetje worden gezet. Het is namelijk niet alleen een uitstekende converter om een bestaande CD-speler op te waarderen, want ook achter zo'n goed loopwerk als de CT333 komt de DA222 prima tot zijn recht. De DA222 is gebaseerd op de Delta/Sigma converter van Crystal, waarmee een resolutie van minimaal 20 bits mogelijk wordt gemaakt. Daarna wordt voor de filtering gebruik gemaakt van een apart ontworpen reconstructiefilter, zodat we ook hier specifiek eigen vM trekjes tegenkomen. Wederom veel aandacht voor de voeding, zowel het digitale als het analoge deel bezitten elk een eigen, volledige geisoleerde, schakeling. De vM reconstructiefilters worden uitgekoppeld naar lijnversterkers, die per kanaal zijn voorzien van een servoregeling die 'laagafval' voorkomt en de frequentiekarakteristiek tot 0 Hz lineair houdt. Daardoor zijn condensatoren in de signaalweg, die het klankbeeld negatief kunnen beinvloeden, niet langer benodigd. Op de achterzijde vinden we de digitale coaxiale input alsmede het paar analoge cinch uitgangen.

Praktische beproeving

Met een vM SC 1D kabel sloten we het CT333 loopwerk en DA222 converter op elkaar aan. Voor de verbinding naar onze PS Audio 7.0 voorversterker zorgden vM SC 4S interlinks. Daarachter kwam de Threshold T200 eindversterker, Audiolab Phantasmagerio luidsprekers en Audiolab Servo Subwoofer. De Van Medevoort combinatie heeft het een aantal maanden bij ons bijzonder naar zijn zin gehad, wij dus ook! En dat vooral doo rhet uisterst stabiele en voornaam rustige klankbeeld, dat absoluut dynamisch kan zijn, maar dan alleen wanneer de muziek daar om vraagt. Het komt niet vaak voor dat apparatuur enkele maandan blijft staan, meestal is de weg naar de doos al veel eerder gevonden. Het loopwerk hebben we eveneens uitgeprobeerd op onze PS Audio Ultralink D/A processor, hetgeen ons nog meer sterket in onze opvatting over de fabuleuze kwaliteit van de CT333. Dit CD-loopwerk zorgt voor een prachtige stabiliteit van het klankbeeld, veel dieptewerking en mooi strak en volumineus laag. Dat strakke laag kwam er overigens over de Ultralink wat fraaier uit, dan over de DA222 die zich in deze tak van sport wat terughoudender beweest. Het prijsverschil is er dan ook naar, de Ultralink komt ongeveer op het drievoudige van de DA222. En deze DA222 zorgt achter de CT333 voor een voornaam en beschaafde weergave, waarin een prima plaatsingsgedrag valt op te tekenen en een goede ruimtelijkheid. Live-opnamen van concerten waar we bij aanwezig waren gaven een gevoel van, 'Ja, zo was het'.

Conclusie

Bij de combinatie Van Medevoort CT333 CD-loopwerk en converter DA222 voelden we ons als een vis in het water. Het draait hier echt om muziek zoals het hoort. De prijsstelling wordt door ons als vriendelijk ervaren, de CT333 komt op f 2290,- en de DA222 blijft op f 1990,- steken. En daarmee haalt men een meer dan voortreffelijke weergaven in huis.